Odmiany kakao

surowe kakao

Kakao to roślina osławiona legendami, której dobrodziejstwa chętnie podkreślają wszyscy dietetycy, uchodząca za naturalny produkt korzystnie wpływający na ludzki organizm oraz uszczęśliwiający i przeciwdziałający stanom depresyjnym.

Ziarno kakaowca znane jest jako bogate źródło wartości odżywczych – białka i cennych tłuszczów wspierających pracę serca. Coraz częściej mówi się również o pozytywnym działaniu kakao na równowagę psychiczną. Kakao organiczne zawiera związki będące endorfinami, które powstrzymują powstawanie stanów depresyjnych, a dzięki zwiększaniu poziomu serotoniny, skutecznie polepszają samopoczucie.

Obecnie najwięcej kakao uprawia się w Afryce, głównie w takich państwach jak Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghanie. Trzecim krajem, który wykazuje największy procent uprawy jest Indonezja.

Kakao występuje w wielu odmianach i nie sposób przytoczyć wszystkich rodzajów uprawianego ziarna. Podstawowe rozróżnienie wskazuje trzy główne odmiany kakao. Zaliczamy do nich:

– Criollo: jest najdłużej znaną odmianą kakaowca. Ziarno criollo charakteryzuje się najwyższą zawartością niezbędnych minerałów, jednakże, z drugiej strony, ta odmiana rośliny jest najtrudniejsza w uprawie, gdyż wykazuje dużą podatność na choroby, przez co produkcja criollo sięga niskiego pułapu. Ze względu na najbardziej słodki smak i rzadkość uprawy, stanowi najbardziej cenną odmianę. Ta odmiana uprawiana jest głównie w Ameryce Środkowej

– Forastero: to najbardziej powszechna odmiana kakaowca, która charakteryzuje się gorzkawym, mocno czekoladowym smakiem. Najwięcej upraw forastero znajduje się w Afryce. Roślina jest o wiele łatwiejsza w utrzymaniu niż criollo, ze względu na dużą odporność na choroby.

– Trinitario: to swoiste połączenie szczepów criollo i forastero. Najwięcej upraw trinitario znajdziemy na Trynidadzie

Więcej ciekawych informacji o kakao polecamy szukać na: kakao-sklep.pl..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *